Το κριθάρι είναι γνωστό από την αρχαία Αίγυπτο με μια ιστορία που ξεπερνά τα 10000 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τόσο για ανθρώπους όσο και τα ζώα τους. Από το κριθάρι επίσης παρήγαγαν οινοπνευματώδες ποτό καθώς και διάφορα γιατροσόφια. Από την άλλη οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το κριθάρι για να παρασκευάσουν ένα είδος ψωμιού το οποίο πρόσφεραν στους αθλητές και οι Κινέζοι ως τροφή για το αντρικό σφρίγος.
Το 1944, ο Κολόμβος εισήγαγε το κριθάρι στη Αμερικανική γη χωρίς όμως να γίνει τόσο δημοφιλές όπως το σιτ;aρι και η βρώμη. Παραταύτα σήμερα οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή κριθαριού θεωρούνται ο Καναδάς οι ΗΠΑ , Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Το κριθάρι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων τα οποία θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν ευεργετικά νοσήματα όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες .
Υιοθετώντα στη καθημερική δαιτροφή το κριθάρι μπορεί με τις φυτικές ίνες που περιέχει να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ευεργετική δράση έχει και τα πράσινο τμήμα του φυτού και όχι μόνο ο καρπός του επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες του ενζύμου υπεροξειδιακή δισμουτάση (superoxide dismutase, SOD) που βοηθά στην καταστροφή των ελέυθιερων ριζών στα κύτταρα. Η SOD φαίνεται από μελέτες ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη καρκίνου (πανεπιστήμιο Iowa) καθώς τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν χαμηλές συγκεντρώσεις του ενζύμου. Επίσης το πράσινο μέρος του φυτού δηλαδή τα πράσινα φύλλα του περιέχουν ένα ακόμα ένζυμο που ονομάζεται ηλεκτρική α-τοκοφερόλη (alpha-tocopherol succinate) ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό καθώς και Β-17 και χλωροφύλλη.
Source
http://thetruthaboutcancer.com/barley-cancer-killing-powers/
More
Robles-Escajeda et al et al Searching in mother nature for anti-cancer activity: anti-proliferative and pro-apoptotic effect elicited by green barley on leukemia/lymphoma cells. Plos One2013 Sep 9;8(9):e73508
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου