Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ENANTIA ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Image result for ΒΙΤΑΜΙΝΗ C XHMIKOS TYPOS
BITAMINH C
Η βιταμίνη C (L- ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη (αποβάλλεται σε περίσσεια εύκολα από τα ούρα) . Η βιταμίνη C  δεν μπορεί να συντεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά βρίσκεται  σε πολλά φυτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά) και μπορεί ακόμα να παρασκευαστεί και τεχνιτά. Είναι απαραίτητη για την παρασκευή κολλαγόνου, νευροδιαβιβαστών, για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη σύνθεση της L-καρνιτίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης είναι 100mg για να μην εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας σκορβούτο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση περιέχεται στην παπάγια, στο ακτινίδιο και στα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα στο ιπποφαές και στο φρούτο του Αμαζονίου Camu camu. 


Περίπου  70%–90% της βιταμίνης C απορροφάται σε δοσολογία 30–180 mg/day. Δόσεις μεγαλύτερες από 1 g/day, οδηγούν σε απορρόφηση < 50% aκαι το υπόλοιπο αποβάλλεται από τα ούρα. Σε μεγάλες δόσεις η μεγαλύτερη συγκέντρωση απαντάται σε λευκοκύτταρα, οφθαλμούς, αδένες και εγκέφαλο και δεν ξεπερνά τα 220 micromol/L, ενώ η μικρότερη στο σάλιο, πλάσμα και ερυθροκύτταρα.. 

Από το 1970 με τη μελέτη των  Cameron, Campbell, και Pauling προτάθηκε ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C μπορούν να έχουν αντικαρκινικό ρόλο στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών. Επόμενες μελέτες όμως από τη Mayo Clinic δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα συμπεράσματα. Στη μελέτη αυτή (Moertel και συν 1985 με ανασκόπηση το 2003) σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέως εντέρου που λάμβαναν καθημερινά  10 g βιταμίνης C δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος χορήγησης της βιταμίνης (από το στόμα ή ενδοφλέβια) καθώς ο Moertel και συν χορήγησαν τη βιταμίνη μόνο από το στόμα ενώ η παλιότερη μελέτη αναφερουν χορήγηση από το στόμα σε συνδυασμό με ενδοφλέβια. Η συγκέντρωση της βιταμίνης στο πλάσμα του αίματος από 220 micromol/L με χορήγηση από το στόμα αυξάνεται για την ίδια ποσότητα βιταμίνης σε 26,000 micromol/L. 

 Η ευεργετική δράση της βιταμίνης C ίσως να σχετίζεται και με την αντικαρκινική δράση που εμφανίζει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Σε κυτατρικό επίπεδο η ομοιότητα της με τα μόρια γλυκόζης, την οποία μεταβολίζουν τα καρκινικά κύτταρα με μεγάλο ρυθμό ίσως μπερεδύει τα καρκινικά κύτταρα και την προσλαμβάνουν λανθασμένα. 



Image result for ΒΙΤΑΜΙΝΗ C XHMIKOS TYPOS
BITAMINH C





Image result for glucose
Γλυκόζη


Πηγές

1. Cameron E, Campbell A. The orthomolecular treatment of cancer. II. Clinical trial of high-dose ascorbic acid supplements in advanced human cancer. Chem Biol Interact 1974;9:285-315. 
2. Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A 1976;73:3685-
3. Moertel CG, Fleming TR, Creagan ET, Rubin J, O’Connell MJ, Ames MM. High-dose vitamin C versus placebo in the treatment of patients with advanced cancer who have had no prior chemotherapy. A randomized double-blind comparison. N Engl J Med 1985;312:137-41.
4. Levine M, Espey MG, Chen Q. Losing and finding a way at C: new promise for pharmacologic ascorbate in cancer treatment. Free Radic Biol Med 2009;47:27-9.

1 σχόλιο:

  1. The Baccarat Strategy - The Ultimate Guide to Craps
    Craps – A technique used to calculate the chances of winning a hand is by 바카라 taking the 제왕카지노 amount of bets (i.e. how much of a hand งานออนไลน์ would win if

    ΑπάντησηΔιαγραφή