Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ


Η δύναμη του καρκίνου

Ο γερμανός Otto Warburg, το 1931 έλαβε το βραβείο Nobel στην Ιατρική επειδή ανακάλυψε ότι ο καρκίνος έχει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο μεταβολισμού, σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για την επιβίωσή του. Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα  χρησιμοποιούν εναλλακτικά αναερόβιο ή αερόβιο μεταβολισμό της γλυκόζης τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν κυρίως τον αναερόβιο μεταβολισμό. Για το λόγο αυτό ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκινοπαθούς είναι η καχεξία γιατί ενώ ο αερόβιος μηχανισμός προμηθεύει τα κύτταρα με περισσότερη ενέργεια στον αναερόβιο μηχανισμό η ενέργεια που αποδίδεται είναι λιγότερη και ως εκ τούτου τα κύτταρα καταναλώνουν όλο και περισσότερη γλυκόζη και αργότερα όταν τελειώνει χρησιμοποιούν γλυκόζη από την αποθηκευμένη (γλυκογόνο). Στη συνέχεια ευνοείται η λιπόλυση και ο μεταβολισμός αμινοξέων για εξοικονόμηση ενέργειας.
  Επίσης στον αναερόβιο μεταβολισμό παράγεται γαλακτικό οξύ το οποίο όταν αυξάνεται αυξάνει και το pH στα καρκινικά κύτταρα γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξή τους προκαλώντας ταυτόχρονα και κόπωση. Για το λόγο αυτό μελέτες με τροποποιημένη γλυκόζη δείχνουν ότι οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε καταστολή.


Zhang F, Aft RL. Chemosensitizing and cytotoxic effects of 2-deoxy-D-glucose on breast cancer cells.J Cancer Res Ther. 2009 Sep;5 Suppl 1:S41-3

Kellenberger LD, Bruin JE, Greenaway J, Campbell NE, Moorehead RA, Holloway AC, Petrik J.The role of dysregulated glucose metabolism in epithelial ovarian cancer. J Oncol. 2010;2010:514310. Epub 2010 Feb 17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου