Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΡΕΦΕΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ;


ΤΡΕΦΕΙ  Η  ΖΑΧΑΡΗ  ΤΟΝ  ΚΑΡΚΙΝΟ;
 
   Η αλήθεια είναι ότι η κατεργασμένη ζάχαρη απορροφάται πολύ εύκολα (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης) και ως εκ τούτου αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης από το πάγκρεας που βοηθά στην απορρόφηση του σακχάρου (γλυκόζης). Το γεγονός ότι σε μελέτες με μαγνητικό συντονισμό (PET) έχουν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα απορροφούν μεγάλες ποσότητες σακχάρου (10 φορές περισσότερο από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα μέσω της παραγωγής γαλακτικού οξέος) οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη άποψη στο διαδίκτυο, ότι η πρόσληψη ζάχαρης ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκίνου. Επομένως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πχ σαλάτες, ψωμί ολικής άλεσης, όχι πολύ βρασμένα αμυλούχα φαγητά κλπ) παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου.
    Το γεγονός όμως ότι ο καρκίνος χρησιμοποιεί πολύ γλυκόζη είναι αναμενόμενο γιατί αποτελείται από κύτταρα που απαιτούν ενέργεια εξαιτίας του γοργού ρυθμού ανάπτυξης. Ο οργανισμός όμως χρησιμοποιεί πολύπλοκους μηχανισμούς για τη σταθερότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος έτσι ακόμα και μετά από μέρες νηστείας τα επίπεδα γλυκόζης στα άτομα παραμένουν σταθερά και επιπλέον όταν δεν υπάρχει γλυκόζη από υδατάνθρακες (τρόφιμα που περιέχου γλυκόζη και άλλα σάκχαρα) τότε ο οργανισμός χρησιμοποιεί εναλλακτικές μεταβολικές οδούς για την εξεύρεση του όπως κατανάλωση γλυκογόνου (αποθήκες γλυκόζης) ή μεταβολισμό πρωτεϊνών. Ταυτόχρονα η κατανάλωση της  γλυκόζης οδηγεί στην κατανάλωση των λιπών για εξεύρεση ενέργειας (κάθε γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες δηλαδή το διπλάσιο από ότι στους υδατάνθρακες) γεγονός που οδηγεί σε καχεξία. Αν η εξάρτηση της ανάπτυξης του καρκίνου εξαρτιόταν από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης τότε όλοι οι διαβητικοί θα έπρεπε να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκινογένεσης γεγονός που δεν έχει ακόμα αποδεδειχθεί.
   Συμπερασματικά παρότι είναι αλήθεια ότι τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν υψηλές ποσότητες γλυκόζης για την ανάπτυξή τους αυτό δεν συνδέεται άμεσα με την πρόσληψη γλυκόζης σε πλούσια σε υδατάνθρακες  διατροφή. Δηλαδή αυτό που θα είχε σημασία για την πρόληψη δεν είναι ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τον οργανισμό μας αλλά η παρεμπόδιση της αυξημένης πρόσληψης τησ από τα καρκινικά κύτταρα.  Πρέπει όμως να τονισθεί ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί παράγοντα αποφυγής νόσων όπως είναι ο καρκίνος κια οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου