Η αντικαρκινική διατροφή της Dr Budwig
H Dr Johanna Budwig γεννήθηκε στη Γερμανία το
1908. Πέθανε σε ηλικία 95 ετών (2003) και θεωρείται σημαντική επιστήμονας
(βιοχημικός) καθώς 7 φορές ήταν υποψήφια για το βραβείο Nobel. To 1952 h Dr Budwig είχε τη φήμη της
ειδικού πάνω στη βιοχημεία των λιπών και των ελαίων αποδεικνύοντας ότι τα
επεξεργασμένα λιπαρά προκαλούν διαταραχή στις λιποπρωτεϊνικές μεμβράνες πολύ
πριν αποδειχθεί ότι είναι γεγονός, τουλάχιστον για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.
Είχε προτείνει ότι τα κύτταρα που
περιβάλλονται από μεμβράνες σε φυσιολογικά κύτταρα φέρουν ένα φορτίο (αρνητικό)
το οποίο διαταράσσεται Συγκεκριμένα για το σχηματισμό καρκίνου είχε πει “Η
ανάπτυξη όγκων συμβαίνει ως εξής: Σε κάποιες θέσεις ο οργανισμός χαρακτηρίζεται από συνεχή παραγωγή κυττάρων όπως το δέρμα και κάποιοι αδένες. Όταν η
πολικότητα των κυττάρων χάνεται (αρνητικό στις μεμβράνες, θετικό στον πυρήνα)
εξαιτίας της έλλειψης ακόρεστων λιπαρών η διαδικασία της αύξησης
διαταράσσεται”. Πρότεινε λοιπόν ότι αυτή η διαταραχή μπορεί να αποκαταστηθεί με
τη χορήγηση λινέλαιου (flaxseed) και τυριού κότατζ (cottage cheese) έτσι ώστε «η
μπαταρία» να επαναφορτισθεί. Αυτή τη
διατροφή τη συνιστούσε τόσο για τους καρκινοπαθείς όσο και για άτομα με
σκλήρυνση κατά πλάκας και Αlzheimer. Πρότεινε ότι η
παραπάνω διατροφή όταν συνδυάζεται με χαμηλή κατανάλωση σακχάρων, ελαίων και
βουτύρων και με υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έφερνε βελτίωση ή και
ίαση σε καρκινοπαθείς ασθενείς της.
H Budwig στηρίχθηκε για τη
θεωρία της στην προηγούμενη εργασία του νομεπελίστα Otto Warburg (1883-1970) για το
αναερόβιο κυτταρικό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον παρατήρησε ότι
πολλά αντικαρκινικά φάρμακα της εποχής περιείχαν θειούχες χημικές ενώσεις και
για το λόγο αυτό θεώρησε ότι μπορούν να αντικατασταθούν από τρόφιμο που περιείχε
αμινοξέα με θειούχες ομάδες όπως η κυστεϊνη και μεθειονίνη . Τέτοιο διατροφικό
παρασκεύασμα είναι το cottage cheese που σε φαίνεται ότι μπορεί και δρα συνεργιστικά
με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Στη χρησιμότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων κατέληξε
μετά τη συγκριτική μελέτη με ανάλυση χρωματογραφίας των λιπαρών οξέων των ασθενών
με καρκίνο και φυσιολογικών ατόμων. Στην
πραγματικότητα σήμερα γνωρίζουμε ότι οι θειούχες ομάδες δεν παίζουν ρόλο στη
διαλυτότητα των λιπαρών οξέων όπως πίστευε η Budwig καθώς έχουν βρεθεί οι δομές των LDL HDL για τη μεταφορά των
λιπαρών οξέων. Από την άλλη φαίνεται ότι οι θειούχες ομάδες που επικαλέστηκε η Budwig παίζουν τελικά κάποιο ρόλο στη δημιουργία νέων εστέρων κατά
τη πέψη των λιπαρών οξέων στο δωδεκαδάκτυλο γεγονός που θα μπορούσε να
διερευνηθεί περισσότερο. Αν και δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα για τη θεραπέια που αναφέρθηκε εν τούτοις υπάρχουν δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι βοηθούν πρωτόκολλα χημειοθεραπέιας και ακτινοθεραπείας.
Το πρωτόκολλο της Dr Budwig συνήθως περιλαμβάνει 3-6 κουταλιες λινέλαιο, 6-8 κουταλιές cotage cheese και 2-3 κουταλιές λιναρόσποροι. Για την ανάμειξη χρησιμοποιείται μίξερ χεριού ενώ μπορούν να προστεθούν και κάποια φρούτα όπως βατόμουρα. Αποτελέσματα που σχετίζονται με ενδυν΄μωση των ασθερνών εμφανίζονται συνήθως στο τρίμηνο. Λεπτομέρειες για την παρασκευή του μίγματος μπορει κανεις να βρεί στο youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=RSoddptWL0s
http://www.youtube.com/watch?v=RSoddptWL0s
Το πρωτόκολλο της Dr Budwig συνήθως περιλαμβάνει 3-6 κουταλιες λινέλαιο, 6-8 κουταλιές cotage cheese και 2-3 κουταλιές λιναρόσποροι. Για την ανάμειξη χρησιμοποιείται μίξερ χεριού ενώ μπορούν να προστεθούν και κάποια φρούτα όπως βατόμουρα. Αποτελέσματα που σχετίζονται με ενδυν΄μωση των ασθερνών εμφανίζονται συνήθως στο τρίμηνο. Λεπτομέρειες για την παρασκευή του μίγματος μπορει κανεις να βρεί στο youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=RSoddptWL0s
http://www.youtube.com/watch?v=RSoddptWL0s
C Mannion, S Page, L Heilman Bell. Marja Verhoef Components
of an Anticancer Diet: Dietary Recommendations, Restrictions and Supplements of
the Bill Henderson Protocol Nutrients, 2011
January 3(1) 1-26
Truan JS, Chen JM, Thompson LU.
Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels
of circulating estrogen. Mol Nutr Food Res. 2010
Oct;54(10):1414-21.
Ansenberger K, Richards C, Zhuge Y, Barua A, Bahr JM,Luborsky JL, Hales DB.Decreased
severity of ovarian cancer and increased survival in hens fed a
flaxseed-enriched diet for 1 year. Gynecol
Oncol. 2010
May;117(2):341-7. Epub 2010 Feb 13.
ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου