Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΙΠΠΟΦΑΕΣ (Hippophae rhamnoides)

Αρχ ελλ ιππoφαές από την λέξη ίππος=άλογο και τη λέξη φάος=φως, λάμψη επειδή λέγεται ότι είχε παρατηρηθεί από τους στρατιώτες του Μ Αλεξάνδρου ότι τους καρπούς τους, έτρωγαν πληγωμένα ή άρρωστα άλογα  τα οποία θεραπεύονταν κάνοντας το τρίχωμά τους γυαλιστερό και  φωτεινό.

 

  Το Ιπποφαές είναι φυλλοβόλος ανθεκτικός σε δύσκολες συνθήκες θάμνος, που φτάνει τουλάχιστον τα  3 μέτρα,  γνωστό στην αγγλική γλώσσα ως sea-buckthorn. To κοινό είδος Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides) είναι το πιο διαδομένο στην Ευρασία και ιδίως στην Κίνα . Τα φυτά πλέον καλλιεργούνται συνήθως με την αναλογία θηλυκά προς αρσενικά (9:1) διότι είναι δίοικα φυτά. Οι καρποί του ωριμάζουν στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

   Το Ιπποφαές είναι γνωστό από την αρχαιότητα ενώ σήμερα κατατάσσεται μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη το τζίνσεγκ και τη γύρη στις υπερτροφές (super foods). Χρησιμοποιούνται τόσο τα φύλλα του ως αφέψημα, όσο και ο καρπός του ως νωπό φρούτο ή για την εξαγωγή ελαίου ή χυμού. Το έλαιο του ιπποφαούς είναι κιτρινωπό εξαιτίας των πολλών καροτένιων που περιέχει s (Zeb &Mehmood, 2004). T. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την επούλωση τραυμάτων και για δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα.

Η σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρει ότι το Ιπποφαές μπορεί να λαμβάνεται υποστηρικτικά σε άλλες θεραπείες τονώνοντας τον οργανισμό κυρίως εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αναφέρεται ότι η οι συγκέντρωση σε βιταμίνη C και Ε είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε εδώδιμο ενώ περιέχει φλαβονοειδή, ιχνοστοιχεία, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, λυκοπένιο και ξεαξανθίνη.  Συγκεκριμένα έχει δειχθεί ότι πολλά από τα παραπάνω συστατικά διαθέτουν αντικαρκινικές του ιδιότητες , συμπεράσματα, τα οποία όμως προς το παρόν, περιορίζονται σε ζώα. Απιτούνται επομένως περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους καθώς και μελέτη των ιδιοτήτων των επιμέρους τμημάτων του (ελαίου, φύλλων, καρπών).   

 


1. Alam Zeb «Anticarcinogenic Potential of Lipids from Hippophae; 
Evidence from the Recent literature»
VOLUME 7, 2006  Issue Number 1 , 32-35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου