Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (hyperthermia therapy)


ΟΛΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ

   Η ογκο-υπερθερμία είναι μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί στην καταπολέμηση  του καρκίνου πολλές φορές συμπληρωματικά με άλλες συμβατικές μεθόδους.  Προς το παρόν η υπερθερμία αφορά ορισμένες μορφές καρκίνου και κυρίως έχει τοπική εφαρμογή και πάντα αναφέρεται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους όπως είναι η ακτινοθεραπεία.
   Η υπερ-θερμία διακρίνεται σε τοπική, ολοσωματική και διεγχειριτική (κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων).  Σήμερα με στοχευμένη υπερθερμία είναι δυνατόν τα καρκινικά κύτταρα να μεταβάλλουν το μεταβολισμό τους και να οδηγηθούν σε απόπτωση (οργανωμένος κυτταρικός θάνατος) και τελικά το θάνατό τους ή να γίνουν πιο ευαίσθητα στις άλλες συμβατικές θεραπείες. Τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευάλωτα στη θερμότητα διότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς και ίσως προκαλείται στην υπερθέρμανση απενεργοποίηση πρωτεϊνών για τη διατήρηση του καρκίνου Στην ολοσωματική ογκο-υπερθερμία δημιουργείται «τεχνητός πυρετός» που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μηχανισμού.
 Η υπερθέρμανση γίνεται με μικρή αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλέι εξάντληση και κούραση αλλά γενικά θεωρείται ασφαλής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την υπρθέρμανση όπου γίνεται σε ειδικούς χώρους και μηχανήματα πχ με τη χρήση μικροκυμάτων.  

1 σχόλιο: